Een introductie tot wijn... ontkurken en proeven

Bij een lekkere maaltijd hoort een lekker glaasje wijn. Al sinds mijn jongere jaren ben ik enorm geïnteresseerd in wijnen, het fascineert me hoe wereldwijd dezelfde druif telkens in functie van klimaat, ligging, geologische ondergrond en rijping een totaal ander pallet kan geven.

Een samenwerking met Entrepot du Vin deze maand triggerde ons om er ook een eerste blog aan te wijden. En sinds kort heb ook ik me toegelegd op de studies van sommelier om me hierin verder te professionaliseren.

In deze eerste blog rond wijn beginnen we met de basics - het ontkurken en schenken en hiervoor dank aan Entrepot du Vin voor de fijne samenwerking.

douglas-lopez-Lf5Xzq6NvWw-unsplash.jpg

De fles op de juiste manier ontkurken

Wat eenvoudig lijkt is op zich al een hele kust - de fles ontkurken doen we onwetend ook vaak fout.

Leer in het filmpje van Lieven hoe je het op de juiste manier aanpakt en pak ermee uit op het volgende familiefeest in 2021…

 

Wijn proeven

Eens de fles geopend, hoe proef je dan correct en goed met al je zintuigen? We gaan:

  • Kijken

  • Ruiken

  • Proeven

en dan beoordelen… oefen alvast in je bubbel dit jaar, je kan nog een heel jaar oefenen om volgend jaar op het grote kerstfeest in 2021 er mee uit te pakken :-) In mijn sommelier cursus leren we het super uitgebreid en alle smaakpalletten van primair tot tertiair, maar Lieven Peelman van Entrepot du Vin kan het eigenlijk veel beter bondig uitleggen dan ik het kan uitschrijven - ontdek het in de filmpje.

Tot binnenkort voor meer info over wijn en intussen blijven oefenen!!

Katrien