SOS Tafeletiquette - het hoe en wat van serviezen

Hoewel men de term servies vaak gebruikt voor de algemene benaming van borden, bestek en glaswerk is de eigenlijke definitie “bij elkaar horende schotels, borden en schalen”. Vandaag nemen we jullie dan ook graag mee in de wondere wereld van serviezen zodat je bij je lenteschoonmaak eens goed kan kijken welke items je naar de kringwinkel brengt en wat je ervoor in de plaats kan kopen (in de kringwinkel of elders ;-).

Design en kleurgebruik

Als je een servies koopt, dan hou je rekening met je interieur en de kleuren die je daarin gebruikt. Is je interieur landelijk strak of eerder romantisch, Scandinavisch of klassiek. Borden komen in allerlei kleuren en designs dus het is belangrijk hiermee rekening te houden om alles te laten blenden in 1 geheel.

Kies voor neutrale kleuren die je polyvalent kan combineren met verschillende kleuraccenten in je tafeldecoratie. Dat laat het meeste opties open. Maar het kan ook een optie zijn om net met kleur te gaan spelen en felle contrasten op te zoeken.

Vroeger had iedereen een “sjiek servies” voor de grote feestelijkheden. Ook wij hadden nog zo eentje op onze huwelijkslijst staan - met bijhorende sauskommen enzo - maar intussen is dat ons dagelijks servies geworden en koop ik af en toe een leuke extra als eyecatcher.

table in a box 1200 pix-9.jpg

Materialen

Belangrijk bij de keuze van een servies, is ook een beetje achtergrond kennis te hebben van de materialen. De 2 belangrijkste groepen zijn aardewerk en porselein. Het verschil zit hem in de samenstelling van de grondstoffen en de baktemperatuur.

Aardewerk (of keramiek) is wat we hebben leren kennen dankzij de mooie creaties van Pascale Naessens, maar eigenlijk is dit de oudste vorm afkomstig van het pottenbakken. Het heeft een natuurlijke verfijnde uitstraling en tegenwoordig kan je op vele plaatsen leuke workshops volgen om zelf keramiek te maken. Aardewerk wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden)  en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Door zijn poreuze karakter is het vrij breekbaar en mag je het ook niet te lang in een vochtige omgeving laten staan. Een glazuurlaag wordt wel meestal aangebracht om het wat beter te beschermen tegen krassen, vocht en om glans toe te voegen. Keramiek is zwaarder en dikker dan porselein.

Porselein is harder dan keramiek. Dit komt onder andere door de hogere baktemperatuur. Het is het meest gebruikte procédé voor de dagelijkse serviezen. Om porselein te produceren worden de mineralen veldspaat en kwarts vermengd met een witte kleisoort. Deze zorgen ervoor dat porselein en zijn ondersoorten altijd een witte kleur zullen hebben. Fine Bone China en Premium China zijn kwalitatievere ondersoorten die dan weer meer gebruikt worden voor exclusievere borden in restaurants of high end diners.

Welke soorten borden?

Volgens het boekje zijn er maar liefst 10 gerechten die tijdens een diner geserveerd (kunnen) worden. En wel deze: aperitief, koud voorgerecht, soep, warm voorgerecht, sorbet, hoofdgerecht 1, hoofdgerecht 2 (wild of zwaardere gerechten), kaas, dessert, koffie & versnaperingen. Gelukkig hoef je geen 10 soorten borden aan te kopen.

De “hoofdgroepen” binnen serviezen zijn:

  • onderbord: dit is een bord dat je pas afruimt na het dessert. Het is het grootste bord van allemaal en vaak kiest men voor een contrasterende kleur met het tafelkleed zodat dit afsteekt. Tegenwoordig kan je voor weinig geld leuke onderborden kopen om je feestje op de luisteren in je themakleur. In onze boxen zal je geen onderborden vinden, maar wel placemats die dan deze functie overnemen.

  • groot bord: het bord voor het hoofdgerecht, dit staat op het onderbord op tafel als de gasten arriveren en wordt weggenomen, opgewarmd en opgediend als het tijd is voor het hoofdgerecht

  • klein bord: wordt gebruikt voor voorgerechten en desserts - tenzij je graag ook een groot bord gebruikt om het gerecht meer tot zijn recht te laten komen.

  • soepbord: het soepbord wordt pas op tafel gezet als het tijd is voor de soep. hoewel dit meer en meer vervangen wordt door leuke kommetjes

  • broodbordje: bij formele diners plaatst men dit links boven het bestek - idealiter met een broodmesje erbij.

  • koffietas en onderzetbordje: in de meer traditionele huizen zal je nog bijhorende koffietassen krijgen op het einde van het diner, maar er zijn zovele leuke mokken en glazen dat dit tegenwoordig ook voor mij helemaal niet meer hoeft.

Nieuwe collectie-91.jpg

Je servies is een belangrijke basis - overweeg dus goed je keuzes. Hopelijk hebben we je met onze tips een beetje op weg gezet. Heb je al een servies waar je niet zo happy mee bent en twijfel je hoe je het kan omtoveren tot een prachtige interesttafel? Check dan onze collectie met decoratieve boxen om jouw etentje op te vrolijken. Ga je liever zelf aan de slag? In onze instagram feed vindt je regelmatig handige tips om zelf aan de slag te gaan.