Recepten voor de Nationale feestdag
Ter gelegenheid van onze Nationale feestdag op 21 juli hebben we een reeks lekkere en gemakkelijke recepten verzameld. Want samen tafelen is eens zo leuk op een feestdag! Waarschuwing: je krijgt meteen zin om eraan te beginnen!
Homemade limonade
Recent zelf uitgetest én lekker bevonden. In 2 stappen maak je de heerlijkste limonade.
De Siroop
Alle limonades starten met siroop: breng 200ml water en 200gr suiker aan de kook en laat afkoelen.
Met de siroop als basis kan je verder experimenteren met vruchtensappen, kruiden,.. maar voor deze blog maken we de “klassieke” citroenlimonade (het smaakt naar Fanta!)
De Citroenlimonade
Wij kochten 1l Materne citroensap in de versafdeling van de supermarkt ipv zelf citroenen te persen (handig voor drukbezette mama’s)
Doe daar nog een grote fles spuitwater (of plat water) bij en wat takjes munt om af te werken - klaar!
Nog een laatste tip: meng eerst het citroensap en spuitwater en voeg dan naar smaak de siroop toe zodat je niet met een mierenzoet drankje zit. Afwerken met ijsblokjes (en cava voor de mama’s ;-))
Steak tartaar
Een niet te betwisten klassieker: een steak tartaar. Je maakt gegarandeerd indruk op uw gasten!
Ingrediënten voor 4 personen
600g rundsvlees
1 sjalot
Krulpeterselie
4 kleine zure augurken
2 eetlepels kappertjes
Worcestershiresaus
Enkele druppels Tabasco
Peper
Zout
Bereiding
Snij het vlees eerst in dunne lapjes. Snij deze lapjes vervolgens in zeer fijne reepjes, die je dan in uiterst fijne stukjes snijdt.
Blijf nog een tijdje snijden en hakken zodat het vlees echt fijn gehakt is. Dit kost een beetje tijd en moeite, maar het resultaat is het waard.
Doe het fijngehakte vlees in een mengschaal en spoel het werkvlak waarop je het hebt versneden schoon. Bewaar de gehakte biefstuk koel.
Pel de sjalot en snipper ze zorgvuldig in hele fijne stukjes.
Laat de kappertjes uitlekken en hak ze fijn met een scherp mes. Hak ook de zure augurken in piepkleine stukjes.
Voeg de stukjes sjalot, kappertjes en augurken bij het vlees.
Spoel de peterselie en snipper de blaadjes fijn. Gebruik geen peterseliesteeltjes.
Voeg een deel van de peterseliesnippers bij het vlees en meng alles. Proef en voeg indien nodig extra peterselie toe.
Schep een paar lepels mayonaise (het lekkerste is als je deze zelf maakt) bij de vleesbereiding. Meng en bepaal wanneer de tartaar smeuïg is. Het vlees mag niet zwemmen in de saus, dus hou het bescheiden.
Voeg een scheutje Worcestershiresaus toe en enkele druppels tabasco. Proef opnieuw en voeg indien nodig wat extra toe.
Voeg naar smaak nog een snuifje zout toe en wat versgemalen peper, en meng de steak tartaar een laatste keer.
Tip: Eet de steak tartaar met een lekkere sla & heerlijke frietjes!
Mosselen
Een Vlaamse topper - Justine eet haar mosselen het liefst natuur met een pintje bier… heerlijk!
Ingrediënten:
4 kg mosselen
4 takjes groene selder
Boter
4 ajuinen
Peper
Zeezout
Bereiding:
Spoel de mosselen in rijkelijk veel water, tot het water helder blijft.
Spoel de selderstengels en snij ze in boogjes, snipper de blaadjes fijn.
Pel en snij de uien in fijne ringen.
Stoof de groenten aan in de boter, op een zacht vuur. Verdeel de mosselen over vier mosselpannetjes. Schep ze met de handen uit het water, meteen in de pannetjes, laat ze amper uitlekken.
Verdeel de groenten over de mosselen. Kruid rijkelijk met peper uit de molen en een mespuntje zeezout. Dek af en laat op een hevig vuur 4 tot 5 minuten koken, tot de mosselen open zijn.
Schud goed om, zodat de onderste mosselen bovenaan komen te liggen. Dek weer af en laat nog 3 minuten koken.
Serveer de pannetjes met frietjes of brood.
Wafels en/of pannenkoeken
Als dessert kan je kiezen voor wafels en/of pannenkoeken - hiermee is het altijd feest!