Tournée minerale - heerlijke mocktails
De maand februari betekent sinds enkele jaren Tournée Minérale! En halverwege het parcours, moedigen wij jullie graag extra aan om mee te doen aan een maand zonder alcohol. Graag delen we enkele receptjes in samenwerking met The Mocktail Club om heerlijke mocktails te maken. Door deze lekkere non-alcoholische cocktails is Tournée Minérale helemaal geen uitdaging meer!
Speciaal voor Tournée Minérale ontwikkelde The Mocktail Club een recept met verrassende ingrediënten. Een combinatie van onder andere jeneverbessen, pimentbessen, hibiscus thee en een beetje dragon creëren de Hibiscus Spice Mocktails. Ik ken Marie al enkele jaren & weet intussen uit ervaring dat ze bij The Mocktail Club top-mocktails maken, dus zeker de moeite om eens te checken!
Hibiscus Spice
INGREDIENTEN VOOR 4 MOCKTAILS
600 ml water
3 eetlepels hibiscus thee
3 kardemom peulen of 1/4 theelepel kardemompoeder
10 jeneverbessen
10 pimentbessen
100 ml esdoornsiroop/ahornsiroop
1/4 theelepel zout
4 limoenen
20 blaadjes verse dragon
8 grote ijsblokken
4 eiwitten (optioneel)
Hoewel piment in de meeste supermarkten te vinden is, behoort het niet bepaald tot de standaarduitrusting in onze kruidenkastjes. Het boeiende aan de smaak van piment is dat het doet denken aan een combinatie van bekendere smaken. Je proeft tonen van nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper. Deze rijke smaken zijn afkomstig van slechts één enkele bes.
Hibiscus thee is afkomstig van de prachtige rode bloemen die in het middellandse zeegebied de show stelen. Van deze gedroogde bloemen kan je heerlijke thee zetten die qua smaak te vergelijken is met kersen en cranberrysap. Een zure fruitachtige smaak en een dieprode kleur is kenmerkend voor kwalitatieve hibiscus thee. Hibiscus thee is caloriearm, cafeïnevrij en bevat vitamine C, mineralen en zit boordevol antioxidanten. Te vinden in je theespeciaalzaak en sommige supermarkten.
Bij jeneverbessen denk je meteen aan jenever. Toch worden ze niet alleen in jenever en gin gebruikt, ook in mocktails kan je het gebruiken om een kruidige touch te geven aan jouw drankje. Je vindt ze in bij kruidenafdeling in de supermarkt.
In deze mocktail word je verrast door het unieke kruid dragon. Dragon heeft een peperachtige, bittere smaak en een lichte toets van anijs. Heerlijk in combinatie met de fruitige hibiscus.
Aan de slag!
Voorbereidende taken
Doe 3 eetlepels hibiscus in een theekan en schenk hier 450 ml kokend water op.
Laat dit een 10-tal minuutjes trekken en laat afkoelen
Om de kruideninfusie te maken breng je 150 ml water aan de kook in een
steelpannetje. Kneus de kardemom, jeneverbessen en pimentbessen met een vijzel. Voeg dit samen met esdoornsiroop en zout in het pannetje. Zet dit 10 minuten op een zacht vuurtje zodat de kruiden kunnen infuseren en laat daarna afkoelen.
1 mocktail maken
Neem een cocktailshaker of confituurpot en doe hier 5 dragonblaadjes en het
sap van 1 limoen in. Plet de dragon met een cocktail muddler of de achterkant
van een houten lepel zodat de smaken vrijkomen.Voeg hier 2 grote ijsblokken, 15 cl van de hibiscus thee en 7cl de kruideninfusie aan toe.
Wil je jouw mocktail afwerken met een feestelijke schuimlaag? Voeg dan het
eiwit van 1 ei toe aan jouw shaker.Shake it!
Serveer in een leuk cocktail glas met ijsblokjes.
Geef je mocktail een extra touch met één van de drie serveertips
Maak met een dunschiller een fijne sliert van de limoenschil. Snijd deze mooi recht met een mesje en twist de beide uiteinden in de tegenovergestelde richting.
Maak de rand van jouw glas vochtig met limoensap en dop dit in een mengeling van zout en suiker voor een mooie witte rand en rasp wat limoenzeste over jouw mocktail
Heb je eiwit gebruikt? Kneus dan enkele hibiscusstukjes in een vijzel en strooi het mooie rode poeder op de witte schuimlaag.
NOG RECEPTJES?
Een andere lekkere mocktail is de pompelmoesmocktail. Een ideaal receptje dat ook de kinderen lusten. Voor deze mocktail heb je een halve pompelmoes nodig, honing, munt en limonade. Snel gemaakt en een leuk alternatief als aperitief.
https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/18040/pompelmoescocktail-voor-de-kids
Een derde receptje is eentje met gember en peer. Deze mocktail bevat perensap, honing, citroen, rozemarijn, nootmuskaat, spuitwater en gember. Een uitdagende maar lekkere combinatie die je zeker eens moet proberen! Gember is niet enkel lekker maar ook heel erg gezond. Het bevat veel vitaminen en mineralen, perfect voor in een mocktail.
https://www.tourneeminerale.be/nl/tips-en-recepten/mocktail-peer-gember
Naast deze receptjes zijn leuke glazen ook een absolute must, want het oog wil ook wat natuurlijk. Op onze webshop van Table in a Box kan je bij ‘glaswerk’ leuke glazen vinden. Bestel ze snel en geniet van een heerlijke mocktail.
Wil je graag nog meer receptjes? Check dan zeker de site van Tournée Minérale: https://www.tourneeminerale.be/nl