Zomerse cocktails

Of het nu goed of slecht weer is, je in België of op vakantie bent, een cocktail smaakt altijd! Wil je graag lekkere receptjes? En weten waarom we nu eigenlijk ‘toosten’?. Lees dan deze blog met vier weetjes over cocktails, enkele recepten voor een heerlijke cocktail en een non-alcoholisch alternatief. Tsjing Tsjing, geniet ervan!

Cocktail-weetjes

Weetje 1: Waarom ‘toosten’ we?

De oude Romeinen lieten een stukje toast in hun wijn vallen voor een goede gezondheid. Zij deden de toast ook in de wijn van hun mededrinkers. Hiervan komt dus de uitdrukking: toosten.

Weetje 2: Gek van Margarita’s

Hoeveel Margarita’s zou jij kunnen drinken op 1 uur? In de VS worden elk uur 185.000 Margarita’s gedronken. Het is daar de populairste cocktail!

Weetje 3: Vierkante Daniels

Heb je je wel eens afgevraagd waarom Jack Daniels in een vierkantje fles zit? Het heeft eigenlijk een praktische reden. Ten eerste is het origineel en valt het op tussen de andere dranken. Maar de tweede reden is de belangrijkste, namelijk dat de flessen tijdens het transport niet rollen en dus minder snel stuk gaan. De keuze voor vierkante flessen werd gemaakt in 1895!

Weetje 4: de originele Bellini

Het roze/oranje zoete perzikendrankje Bellini valt goed op. Maar waar komt die naam nu van? De maker van de drank, Giuseppe Cipriani, dacht dat het roze/oranje drankje op de toga leek van een heilige in een schilderij van Giovanni Bellini. Daarom heeft hij de cocktail naar de kunstenaar vernoemd.

Schilderij van Giovanni Bellini, het roze kleed zou de kleur van het drankje moeten hebben volgend Cipriani

Schilderij van Giovanni Bellini, het roze kleed zou de kleur van het drankje moeten hebben volgens Cipriani

Cocktail-receptjes

Lavendel Martini

Lees het recept op de site van Libelle Lekker: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/78320/lavendel-martini-1

Lees het recept op de site van Libelle Lekker: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/78320/lavendel-martini-1

Wat heb je nodig (1 cocktail):

  • 40ml wodka

  • 1 eetlepel citroensap

  • een halve eetlepel lavendelsiroop (zelf maken)

  • ijsblokjes

  • 2 takjes gedroogde lavendelbloem

Stappen:

  1. Maak de lavendelsiroop: doe 100 gram suiker en 100ml water in een kookpot en breng aan de kook en laat koken tot de suiker volledig is opgelost. Doe 1 takje gedroogde lavendelbloem erbij en laat infuseren en afkoelen.

  2. Vul een cocktailshaker met ijs

  3. Giet de vodka, het citroensap en 1/2 eetlepel lavendelsiroop erin. Schud goed en giet in een gekoeld martiniglas

  4. Garneer met het tweede takje lavendel

Frossé

Lees het recept op de site van Libelle Lekker: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/78322/frose-1

Lees het recept op de site van Libelle Lekker: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/78322/frose-1

Wat heb je nodig (1 cocktail):

  • 150ml rosé wijn

  • 20 gram suiker

  • 45 gram aardbeien (in partjes)

  • 15ml citroensap

  • aardbeien voor de afwerking

Stappen:

  1. Giet de rosé in een diepvriesbestendige pot, en vries voor minstens 6 uur in.

  2. Doe de suiker met 30 ml water in een kookpot en breng aan de kook, laat koken tot de suiker volledig is opgelost. Haal van het vuur en giet het suikerwater over de aardbeien, zet 30 minuten opzij.

  3. Giet het aardbeienmengsel door een zeef en zet de siroop 30 minuten in de koelkast of tot de siroop volledig koud is.

  4. Doe de bevroren rosé in een blender, voeg het citroensap en 30 ml aardbeiensiroop toe en pureer. Voeg was ijs toe, en pureer een tweede maal kort en krachtig. Giet het in een coupe en werk af met een aardbei en rietje.

Passion Caipirinha

Lees het recept op: https://www.cocktailicious.nl/passion-caipirinha/

Lees het recept op: https://www.cocktailicious.nl/passion-caipirinha/

Wat heb je nodig (1 cocktail):

  • 1 limoen

  • 1,5 passievrucht

  • 40ml cachaca rum

  • 3 lepeltjes rietsuiker (op eigen smaak)

  • Crushed ijs

Stappen:

  1. Neem 6 partjes limoen en 3 lepeltjes rietsuiker en ‘muddle’ (verpletter) deze met een stamper of een houten lepel.

  2. Voeg het nectar van een passievrucht toe in je glas. Doe dit door met een scherp vorkje het nectar uit de passievrucht te schrapen.

  3. Vul het glas tot de rand met crushed ijs

  4. Giet 40ml rum in het glas en roer goed zodat de nectar mooi zweeft in het glas

  5. Voeg indien nodig was ijs toe en garneer met een halve passievrucht

Liever een mocktail?

Wil je graag een alcoholvrije cocktail? Ontdek dan het lekkere aanbod van The Mocktail Club. Met co-founder Marie deden wij enkele maanden geleden een interessant interview. Lees het interview op deze blogpagina nog eens na om te ontdekken hoe The Mocktail Club tot stand is gekomen en wat Marie haar favoriete mocktail is! https://www.tableinabox.be/blog/aantafelmetkaat

Een aangepast Table in a Box pakket voor jouw cocktailavond!

med_res.jpg

Nu je al enkele receptjes hebt, hoef je je enkel nog te buigen over het leuk decoreren van jouw tafel. Maar geen paniek, ook hier hebben wij al een oplossing voor. Speciaal om met familie en vrienden te genieten van een heerlijk aperitiefmoment ontwierpen wij bij Table in a Box een Nomad Choc Apéro Box. Zo ben jij volledig klaar om jouw gasten te ontvangen en zelf ook te genieten!