Aan tafel met... Kaat Claessens van The Mocktail Club

Aan tafel met… het thema in onze blogs, waarbij we normaal gezien letterlijk de voeten onder tafel schuiven voor een heerlijk gesprek met inspirerende persoonlijkheden. Helaas kon dit niet door de corona-omstandigheden en werd het een online Zoom-interview. Een leuk en interessant gesprek was het zeker, deze keer met Kaat Claessens, co-founder van The Mocktail Club.

 
Marie (links) en Kaat (rechts), oprichters van The Mocktail Club.

Marie (links) en Kaat (rechts), oprichters van The Mocktail Club.

 

Het is al enkele jaren terug - dat ik Kaat & Marie leerde kennen en de heerlijke mocktails van The Mocktail Club ontdekte. In het eerste jaar van Table in a Box organiseerden we samen een event voor de pers waar we onze beide merken konden voorstellen en proberden de wereld te veroveren. We gingen elk onze eigen weg, maar als vrouwelijke ondernemers elkaar kunnen helpen, dan proberen ze dat en zo kwamen we recent in het kader van de alcoholvrije maand februari opnieuw met elkaar in contact.

Van een ongemak tot een succes

Ik las op de site van The Mocktail Club dat Marie op haar achttiende ontdekte dat ze intolerant was voor alcohol en deze ontdekking aan de grondslag ligt van het bedrijf. Ik vroeg mij af hoe ze nu juist van die ontdekking tot een eigen bedrijf zijn geraakt. Kaat vertelde dat er toen Marie ontdekte dat ze intolerant was, weinig alternatieven waren voor alcoholische dranken, veel minder dan dat er nu zijn. “Marie zat op school en studeerde toen digitale marketing en moest hiervoor een blog schrijven. Zij koos voor mocktails en deelde hierop receptjes en tips. Spontaan begonnen mensen te vragen of ze dit konden bestellen. Ook vroegen mensen of Marie het wou komen serveren op hun trouwfeesten”.

Op deze manier groeide Marie haar blog uit tot een mobiele bar waarmee ze evenementen deed en voornamelijk op personeelsfeesten en trouwfeesten mocktails ging serveren. In 2019 heeft Kaat besloten haar zus Marie te helpen en kwam zij mee in de zaak. Momenteel focussen de zussen zich vooral op het verkopen van flessen en het samenwerken horeca. Marie en Kaat produceren sinds 2021, 11 000 mocktails per maand!

Positiviteit als drijfveer

Achter zo een succesvol bedrijf moet er veel motivatie zitten. Ik vroeg Kaat wat voor haar de grootste drijfveer is. “Wat ons drijft zijn de positieve reacties die we van iedereen krijgen. Het is heel leuk om te horen dat mensen het lekker vinden en dat restaurants het op hun kaart zetten. Als het goed werkt dan is dat een stimulans en een bevestiging van wat je aan het doen bent. Dat is voor ons de grote stimulans.” 

Smaakcombinaties ontstaan in de keuken van Marie

©Marie Houttequiet-tmc0121-103.jpg

De originele combinaties van de mocktails worden gevonden door Marie. Kaat vertelt dat Marie een goede neus en een goed ontwikkelde smaak heeft. “Marie doet overal een beetje inspiratie op: van kookboeken tot restaurantbezoekjes, van de kruidenier tot een reisje in het buitenland. Overal vallen er leuke combinaties te ontdekken. Met deze inspiratie gaat Marie aan de slag in de keuken om een mocktail te creëren en proeft ze er op los. Er passeren heel wat smaakcombinaties de revue, uiteindelijk is er altijd wel eentje dat er bovenuit springt”. De combinaties die Marie maakt en zelf lekker vindt, laat ze dan proeven aan meer mensen. Op deze manier groeien combinaties uit de keuken van Marie om tot een nieuwe smaak die in flessen worden verkocht. The Mocktail Club heeft in totaal 8 verschillende smaken in hun aanbod. Ze denken eraan om in de toekomst eens te roteren met smaken maar blijven vasthouden aan een gamma van 8 smaken.

Ik was benieuwd naar wat nu de favoriet is van Kaat. “Mijn favoriet is de Rhubarb & Fennel, een specialere smaak waar je echt voor moet zijn. Deze mocktail is wat specifieker omdat de venkel wat anijsachtig en dropachtig van smaak is, ik vind dat heerlijk”.

Gezellig en op het gemak

Als ik Kaat vraag naar haar mooiste tafelherinneringen, dan wordt het even stil. Ze vindt het een moeilijke vraag. Een specifieke herinnering heeft ze niet direct, wel een algemenere herinnering waar ze enthousiast over praat. “Familiefeesten staan bij ons gelijk aan lekker eten. Dat is een herinnering die mij bijblijft omdat iedereen elkaar dan ziet. Dit is hetgeen wat je nu ook mist: allemaal samenkomen, lekker eten, verhalen vertellen,...”.

Naast familiefeesten organiseert Kaat ook graag avondjes met haar vrienden. Ze vindt het heerlijk om de hele zaterdag of zondag in de keuken te staan en de tafel mooi te dekken met kaarsjes, een mooi tafelkleedje en leuk bestek. “Ik vind het ook belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen, dat ze kunnen doen alsof ze thuis zijn. Het moet vooral gezellig en op het gemak zijn”. Hier gaan wij bij Table in a Box helemaal mee akkoord! Een gezellige avond met vrienden of een groot familiefeest, dat is wat zowel Kaat als ikzelf heel hard missen en waar we naar uitkijken.

Bedankt Kaat, voor het fijne en enthousiaste gesprek!

Intussen zin gekregen in een lekkere mocktail?

Neem dan een kijkje op de website van The Mocktail Club en ontdek de unieke combinaties die met liefde en veel enthousiasme gemaakt worden door Marie en Kaat!