Een introductie tot witte wijn...
Wij genieten allemaal met plezier van een goed glas witte wijn. Maar als je dacht dat witte wijn alleen van witte druiven wordt gemaakt, heb je het fout! Witte wijn kan namelijk van zowel witte als blauwe druiven worden gemaakt omdat de kleur van de wijn niet wordt bepaald door de schil, maar door het sap en dat is altijd “wit”. Met deze nieuwe blog in onze reeds van wijnen nemen we je graag mee in de wondere wereld van witte wijn.
Soorten Witte Wijn
Witte wijn heb je in veel verschillende soorten. Denk aan droge of zoete witte wijn, ook de kleurnuance kan erg varieren in functie van soort druif en ouderdom. Er zijn een aantal bekende druivensoorten waar witte wijn van wordt gemaakt. Denk maar aan de Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc. Deze druivensoorten zijn over de hele wereld te vinden. Vergis je echter niet; er zijn nog veel meer lokaal bekende witte druivensoorten waar heerlijke en goede wijn van wordt gemaakt. Een wijn hoeft overigens niet van één druivensoort worden gemaakt, maar kan ook gecombineerd worden met verschillende soorten druivensoorten.
Witte druiven worden meestal eerder geplukt dan blauwe druiven om een hogere zuurtegraad bekomen. De druiven worden geperst en gescheiden van schillen, stelen en pitten. Om de delicate aroma’s te bewaren zal witte wijn gisting op een lagere temperatuur plaatsvinden dan rode wijn, sommige wijnen worden daarna nog gerijpt (op eiken vaten bijvoorbeeld).
Witte Wijnen Serveren
Witte wijnen waarvan hun sappige zuren karakteristiek zijn, doen het goed tussen 8-14˚C. Wanneer de wijn niet alleen op het fruit gemaakt is, maar door bijvoorbeeld houtrijping of rijping voller van smaak en gevoel is, neig dan meer naar 12-14˚C om de complexiteit en body de ruimte te geven.
Witte Wijn bewaren
Hoe lang kunt u een fles witte wijn bewaren? Er zijn immers tal van verschillende soorten witte wijn, die niet alleen uiteenlopen in geur en smaak, maar ook in kwaliteit. Maar, over het algemeen geldt:
· Frisse, fruitige witte wijn: 1 jaar
· Volle (houtgerijpte) witte wijn: 2 - 4 jaar
· Zoete witte wijn: 2-10 jaar
Als u wijn koopt, houd dan in gedachten dat negen op de tien van de wijnen ‘drinkrijp’ op de markt komt en dus binnen een à twee jaar na aankoop het lekkerst zijn. Komt u een fles frisse fruitige witte wijn tegen in uw kelder, die er al wat langer ligt? Dan betekent dat niet dat deze slecht is. De smaak kan wel zijn afgezwakt en de wijn zal zijn frisheid hebben verloren. Witte wijnen met houtrijping, dessertwijnen en wijnen met hoge zuren, zijn over het algemeen langer houdbaar omdat ze beter bestand zijn tegen veroudering.
Over het algemeen kunt u een geopende fles witte wijn zo’n 1-3 dagen bewaren in de ijskast. Daarna verliest deze aan frisheid en gaan geuren langzaam verloren. Ook hier geldt overigens dat als u na deze 1-3 dagen toch besluit nog een glas in te schenken, de wijn niet ondrinkbaar hoeft te zijn. De mooiste aroma’s en smaken zullen echter verloren gegaan zijn en ook zal de wijn meer zuren ontwikkeld hebben.
Waarom is witte wijn na het openen nog maar zo kort houdbaar? De geuren en smaken van een wijn ontwikkelen zich door in aanraking te komen met zuurstof. Dat proces van oxideren wordt gestopt (met een schroefdop) of vertraagd (met een kurk) door een wijnfles af te sluiten. Een vacuümstop kan helpen om ervoor te zorgen dat de zuurstof in de fles wordt weggepompt en daardoor de wijn minder snel zal oxideren.
Food & Witte wijn pairing – asperges
Nu het aspergeseizoen volop bezig is dachten we dat het leuk zou zijn ook enkele tips te geven voor welke witte wijnen goed passen bij een gerecht met asperges. Van ons mag het aspergeseizoen wel het hele jaar duren, want wat zijn we dol op asperges, maar welke wijn serveer ik nu best? Dit hangt af van hoe de asperges zijn klaargemaakt.
In het algemeen kan je stellen dat door zijn zachte en delicate smaak de asperge zich best laat begeleiden door een lichte droge witte wijn. Teveel rijpig op houten vaten is niet gewenst en ook wijnen uit een te warm klimaat met exotische smaken en hoger alcoholgehalte gaan de finesse van de aspergesmaak snel overheersen.
Chardonnay (Frankrijk – vb. Bourgogne - Chablis) - voor traditionele bereidingen “op zijn vlaams” met ei, ham, boter of hollandaise saus, gerookte zalm. Het boterige karakter van de Chardonnay gaat goed samen met de romige smaken van de saus en zachte smaak van de asperges.
Pinot Blanc (Franse Elzas of Duitsland) – milde frisse zuren van de wijn passen goed bij de mineraliteit van de asperges. Ook een italiaanse Pinot Grigio bevindt zich in dezelfde familie.
Grüner Veltliner (Oostenrijk): de vegetale en bittere smaken van de asperges passen goed bij het licht peperige karakter van de wijn. Een wijn die we niet snel drinken, maar een ontdekking.
Zo – hopelijk hebben we je zin gegeven om de volgende keer als je in de supermarkt komt eens wat meer stil te staan bij de witte wijn afdeling en kruip jij achter het fornuis voor een lekker bordje asperges met een glaasje witte wijn daarna .