Kerst recepten met Floor

Kerst - Geeft ons de kans om even pauze te nemen en stil te staan bij de belangrijke dingen om ons heen.
— Katrien Sterckx

Tijdens de kerstdagen moet je nadenken over cadeautjes, het eten en de tafeldecoratie, een planning opmaken om alles vlot te laten verlopen en dat alles brengt soms de nodige stress met zich mee. Het menu samenstellen, boodschappen doen in een overvolle supermarkt en de hele avond in de keuken staan - velen slagen er daardoor niet in om zelf ten volle van het kerstfeest te genieten…

Bij elk van onze tafeldecoratie boxen maken we een bijpassend menu en dat is met onze nieuwe kerst box niet anders; integendeel - want wat gaat er boven een lekker kerstdiner met je eigen mooi versierde eettafel. We dragen niet de titel van chef-kok maar we willen jullie wel graag inspireren met receptjes die we samen hebben uitgekozen met Floor van Floorabella. Leer deze Nederlandse foodblogger kennen in onze blog “Aan tafel met Floor van Dinteren”.

Smakelijk eten!

Voorgerecht: Courgette Gorgonzola soep

Soep is de ideale starter van ons kerstmenu. Courgette heeft een frisse, neutrale smaak met stevig vruchtvlees. Het is een veelzijdige groente. Door de gorgonzola in de soep krijg je een zachte en romige smaak.

Ontdek het volledige recept hier.

Hoofdgerecht: Risotto met gesmoorde paddenstoelen in armagnac

Wat heb je nodig?

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 knolletje venkel

  • Scheutje olijfolie

  • Handje vol hazelnoten

  • 1 liter paddenstoelen bouillon

  • 1 flesje tripel bier

  • 400 gram risotto rijst

  • 500 gram gemende paddenstoelen

  • 200 milliliter room

  • 200 gram ricotta

  • grof gemalen peper en zeezout

  • Scheutje armagnac

  • Bosje verse tijm


Hoe maak je het klaar?

Leg een houten snijplank op je werkvlak. Snijd de ui, de venkelknol en de knoflook heel fijn. Verwarm de olijfolie in de pan en fruit de ui, knoflook en venkel in de olie. Voeg dan de rijst toe en bak deze even mee. Blus de rijst af met de bouillon. Voeg beetje bij beetje de bouillon en het bier toe, totdat al het vocht is opgenomen.

Verhit de roomboter in een koekenpan. Maak de paddenstoelen schoon en roerbak ze in de roomboter. Ris de blaadjes van de tijmtakjes. Voeg de verse tijm en wat grof gemalen peper en zeezout toe. Blus de paddenstoelen af met de armagnac en laat nog even 5 minuten sudderen. Heb je geen armagnac in huis, dan kan je de paddenstoelen ook afblussen met een scheutje wijn of tripel bier.

Brokkel de ricotta in grove stukken en roer deze samen met de room en de paddenstoelen door de risotto. Voeg de roomboter toe en klop de risotto op met de boter zodat deze mooi gaat glanzen. Je kunt de ricotta natuurlijk ook zelf maken. Het recept hiervoor vind je in het hoofdstuk over kaas. Hak de hazelnoten fijn en roer deze door de risotto. Verdeel de risotto over mooie kommen. Bon Appetit!


Dessert: Romige chocoladetaart met vijgenjam en rum

De zoete geur van honing, de bittere geur van chocolade en de warme tonen van de bruine rum, maken van deze taart een echte feesttaart.
— Floor Van Dinteren

Je kan je taart decoreren met verse vijgen, verse bramen en bloemen van het seizoen. Bij deze taart is wijn erg lekker, kies voor een licht gekoeld glas rode wijn waar toetsen van bramen en zwart fruit in terug te vinden zijn.

Het recept voor deze taart vind je hier


Binnenkort komt Floor’s volgende kookboek uit. Volg haar op instagram en bekijk hier haar webpagina.